A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області

На базі ЗДО «Розумашки» с. Ожеве проведено семінар-практикум з завідуючими, методистами ЗДО, директорами НВК району

Дата: 16.11.2018 14:12
Кількість переглядів: 2

Фізичне виховання підростаючого покоління є одним із найважливіших напрямів сучасної дошкільної освіти. Воно спрямовується на збереження і зміцнення здоров’я дошкільників, своєчасне формування у них життєво важливих рухових умінь і навичок, розвиток фізичних якостей, забезпечення належного рівня фізичної підготовленості й фізичної культури взагалі, ознайомлення із будовою і основними функціями свого тіла, виховання стійкого інтересу до рухової активності, вироблення навиків здорового способу життя.

Зважаючи на те, що збереження та зміцнення фізичного здоров’я дітей є одним із пріоритетних завдань, визначених чинними нормативно-правовими документами в галузі дошкільної освіти, 14 листопада 2018 року на базі закладу дошкільної освіти «Розумашки»в селі Ожеве проведено семінар-практикум для завідувачів, методистів ЗДО та директорів НВК району на тему: «Впровадження нетрадиційних методів та форм роботи на заняттях фізичного виховання з дітьми дошкільного віку».

Мета семінару:

- актуалізувати знання керівників щодо нормативно-правового забезпечення інноваційної діяльності ЗДО, НВК з упровадження здоров’язбережувальних технологій, створення сприятливих умов для оздоровчо-рухового простору;

- розглянути інноваційні технології здоровязбережувального напряму з метою подальшого застосування в навчально-виховному процесі дошкільного закладу;

- формувати мотивацію керівників ЗДО, НВК для впровадження інтерактивних методів у навчальний процес;

- ознайомити учасників семінару з практикою роботи педагогічного колективу ЗДО «Розумашки» щодо управлінської підтримки нововведень.

Під час презентації дошкільного закладу голова сільської ради Шевчук Раїса Миколаївна привітала всіх присутніх, розповіла про заснування закладу. Вона відмітила, що напротязі всіх років керівники та колектив садочка старалися робити заклад затишним і зручним гніздечком для малят їхнього села, аби жилося їм тут цікаво та радісно. Хочеться вірити, що заклад переживе ще не один семінар-практикум, а ті добрі справи, які вже зроблено за ці роки, будуть справжнім «скарбом» для наступних поколінь педагогів. Якщо навіть і створять навчально-виховний комплекс, ми віримо, що садочок і надалі буде тішити нас своїми вихованцями. Тому двері нашого дитячого садочка завжди гостинно відкриті для всіх.

          Методист РМК відділу освіти, молоді та спорту РДА Дідик Ірина Анаталіївна ознайомила учасників з планом роботи та зосередила увагу присутніх на використанні та ефективності сучасних оздоровчих технологій у дошкільних закладах та НВК.

  Завідуюча ЗДО «Розумашки» Гаврильцева Тетяна Вікторівна презентувала заклад та наголосила, що для виконання поставлених завдань у закладі створено відповідні умови для росту й розвитку дошкільнят, зокрема, розроблено навчально-методичний банк технологій, що стосуються формування здоров’язбережувального світогляду дошкільника, та обладнано фізкультурно-оздоровчу базу. Є необхідні умови для якісного проведення різноманітних фізкультурних заходів, для стимулювання активної рухової діяльності дітей. Функціонує спортивна зала, оснащена технічними засобами навчання та нестандартним спортивним обладнанням,  достатньою кількістю фізкультурно-ігрового інвентаря, наявні великі та малі атрибути для рухливих ігор та занять фізкультурно-спортивного змісту, наочний матеріал для імітації рухів, цікаві іграшки, виготовлені з тканини.

    У групових кімнатах облаштовані спортивні куточки та куточки для загартування.

Вихованці дошкільного закладу привітали всіх присутніх танцем «Дивна квітка» на патріотичну тематику.

    У практичній частині заходу учасники семінару переглянули фізкультурне нетрадиційне заняття в різновіковій групі «Профілактика плоскостопості та сколіозу за допомогою нетрадиційного обладнання, яке провела Гончар Аліна Володимирівна, фізичний інструктор ЗДО «Розумашки». Діти виконували вправи з використанням нетрадиційного обладнання, вправлялися в застосуванні дихальної гімнастики, самомасажу.

   Дуже сподобався присутнім виховний захід у різновіковій групі «Спортивні розваги у шаховому королівстві» (Гончар Аліна Володимирівна, фізичний інструктор ЗДО «Розумашки»). У заході діти шукали ключі, щоб визволити королеву із замку Чахлика-Невмирущого. У боротьбі добра зі злом, звісно. одержало перемогу добро. Яскраві декорації підсилили враження від дійства. Діти та працівники вразили своєю енергією, артистичністю, креативністю. Захід сприяв активізації творчого потенціалу педагогів, стимулював до пошуку та генерації нових ідей, виявлення ініціативи, творчості, креативності та артистизму.

   А спортивне свято «Мама і я – весела сімя» піддав настрою не тільки учасникам свята, але й глядачам. Звісно, перемогла дружба. Батьки раділи виграшам у естафетах, мов діти. Сюрпризним моментом стало те, що діти в кінці отримали маленькі подарунки.

Під час тренінгу з завідуючими та методистами ЗДО, директорами НВК «Імідж в управлінській діяльності керівника» (завідуюча Гаврильцева Тетяна Вікторівна) присутні підвищили рівень психологічної компетентності та загальної психологічної культури.

      Присутні стали активними учасниками «Круглого столу» з питання  «Впровадження нетрадиційних методів та форм роботи на заняттях фізичного виховання з дітьми дошкільного віку»,під час проведення якого були обговорені виступи :

- «Шляхи підвищення ефективності занять з фізичного виховання для дітей дошкільного віку» (Шелудченко Тетяна Олександрівна, заступник директора з дошкільного підрозділу Білоусівського НВК);

- «Нетрадиційні методи фізкультурно-оздоровчої роботи в закладах дошкільної освіти» (Нікуліца Олена Михайлівна, вихователь-методист ЗДО «Чебурашка» с.Романківці);

- «Використання інноваційних оздоровчих технологій у фізкультурній роботі з дітьми дошкільного віку» (Гончар Віта Федорівна, вихователь Сербичанського НВК).

      У ході обговорення педагоги прийшли до висновку, що застосування інноваційних технологій під час фізкультурно-оздоровчої роботи стимулює і вдосконалює розвиток рухових здібностей і фізичних якостей у дітей, викликає інтерес до різних видів рухової діяльності, фізичної культури та спорту, бажання займатися спортом, допомагає навчати доступним руховим умінням та навичкам, збільшує рухову активність дітей протягом дня, піднімає емоційний настрій на заняттях . 

     Підводячи підсумки, методист РМК відділу освіти, молоді та спорту РДА Дідик Ірина Анаталіївна наголосила, що організація фізкультурної роботи в дитсадку вимагає особливої уваги і має залежати передусім від потреб дітей та професійної майстерності педагогічних і медичних працівників.

    Цікаві форми проведення семінару спонукали кожного з учасників заходу проаналізувати отриману інформацію, визначити особисті плани на майбутнє щодо здійснення інноваційної діяльності в ЗДО, НВК.

   Слід пам’ятати про те, що застосування різноманітних ефективних профілактичних, оздоровчих технологій та діагностичних методик у навчально-виховному процесі і постійне здійснення моніторингу стану здоров’я дітей є своєрідною запорукою створення здоров’язберігаючого середовища, тобто середовища, в якому дитині приємно і безпечно знаходитися, що стимулює її розвиток, забезпечує комфортні умови для формування здоров’я і є оптимальним для її зростання. Передати все це нашим дітям, збагатити їх досвід, виробити в них мотивацію на здоровий спосіб життя – в цьому вбачаємо своє завдання. Ця робота дуже різноманітна, вона приваблює дітвору, є для них захоплюючою і цікавою.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень