A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області

Вітаємо переможця обласної краєзнавчої олімпіади «Мій рідний край»

Дата: 26.02.2019 11:58
Кількість переглядів: 3

Високі поняття «батьківщина», «національна гідність»,«патріотизм» починаються зі знання рідного краю, історії села чи міста, вулиці, домівки та свого роду, тобто місця, де людина народилася, зросла, де пройшло її дитинство.

Знання передаються із покоління в покоління з молоком матері, мелодією народної пісні, багатоголоссям рідної мови. Ми тільки тоді стаємо частиною народу, коли маємо глибокі почуття до землі, де проживаємо, глибокі знання вікових народних традицій – невичерпні джерела духовності, моральності та культури сучасної молодої людини. Знання рідного краю збагачує , виховує нездоланну відданість Вітчизні, вчить шанувати свій народ та інші народи, що здавна проживали в ріднім краї. 

Коли ступаєш по рідній землі й знаєш, хто раніше тут жив, бував, що за події пронеслися цим краєм, тоді впевненіші кроки. Краєзнавчі дослідження дають можливість вивчити матеріал за безпосередніми слідами подій із застосуванням суміжних дисциплін – історії, географії, етнографії. Кожне село має свою відправну точку відліку – умовну дату, яка допомагає дітям глибше розуміти  події  сучасного життя.     

Подорожуючи рідним краєм, учні глибше розуміють історію  партизанського руху, боротьбу з фашистськими загарбниками і страшні події голоду  будуть відгукуватися в дитячих  серцях  почуттям живим  і таким, що пронизує свідомість. Краєзнавча робота, втілена в конкретні справи, вливається в різноманітні форми і спрямовується до єдиної мети –як найповніше вивчити минуле і сучасне рідного краю, зберегти  краєзнавчі матеріали для нащадків. Людина, якій є чим пишатися, яка знає свій родовід, свою історію, своє коріння, буде будувати власне життя свідомо, розуміючи відповідальність не тільки перед нащадками , а й перед  тими , хто жив до нас.

Успішні результати шкільної краєзнавчої роботи великою мірою залежить саме від того, як учитель сам розуміє цю роботу і чи зможе він зацікавити нею своїх вихованців.

Різноманітна і неформальна краєзнавча діяльність може перетворити достатньо рутинний навчально-виховний процес на творчу потребу, зробити урок, похід чи екскурсію цікавими і привабливими.

Вихованці вчителя географії Шебутинецького НВК Надії Миколаївни Полонко завжди цікавляться краєзнавством, до якого привила любов ще змалечку їхня вчителька. А усе починалося з природознавства та конкурсу «Юний дослідник», далі  вже експедиції «Моя Батьківщина – Україна».  Традиційною є і участь вихованців у краєзнавчій олімпіаді. Це  багатогранна навчально-освітня, пошуково-дослідницька та суспільно корисна діяльність у процесі вивчення географії рідного краю, що сприяє розвитку патріотичної свідомості та вихованню загальнолюдських цінностей вихованців: національної свідомості, поваги до національної культури України, рідного краю.

 Цікаві відкриття про малу Батьківщину ще змалку захоплювали учня 10 класу Шебутинецького НВК Лейберюка Олексія. Він охоче бере участь у різних природничих дослідженнях, експедиціях, конкурсах, олімпіадах.

22 лютого відбулась обласна краєзнавча олімпіада «Мій рідний край» серед вихованців закладів позашкільної освіти області, де Олексій також був учасником.

Учні розв’язували тестові завдання з географічного краєзнавства Чернівецької області. Після завершення тестування вихованці мали змогу відвідати планетарій Чернівецького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді. Враження учасників олімпіади  були неймовірні!

А почувши підсумки олімпіади , хлопчина ще більше зрадів. Мрія здійснилася ! Пошук більш нової інформації про рідний край приніс йому перемогу в обласній краєзнавчій олімпіаді з географічного краєзнавства. він здобув І місце.

Бажаємо переможцю подальших відкриттів та нових звершень не лише в обласних етапах, а й на Всеукраїнських та Міжнародних!

Методист РМК ВОМС РДА Дідик Ірина Анатоліївна

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень