A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області

26 квітня – День Чорнобильської трагедії і Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф

Дата: 26.04.2021 17:16
Кількість переглядів: 6

Цей дощ - як душ. Цей день такий ласкавий.

Сади цвітуть. В березах бродить сік.

Це солов?їна опера, Ла Скала!

Чорнобиль. Зона. Двадцять перший вік.

Тут по дворах стоїть бузкова повінь.

Тут ті бузки проламують тини.

Тут щука йде, немов підводний човен,

І прилітають гуси щовесни.

Але кленочки проросли крізь ганки.

Жив-був народ над Прип?яттю - і зник.

В Рудому лісі виросли поганки,

і ходить Смерть, єдиний тут грибник.

Ліна Костенко

 

  26 квітня 1986 року – день найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. Вражає, як на той час звичайна географічна назва Чорнобиль набула багатогранного трагічного звучання. Внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції (АЕС) постраждало 10 мільйонів людей по всьому світу, було забруднено 150 тисяч квадратних кілометрів цінної землі. Україна відчула вплив радіації у більш ніж 2000 містах та селищах, внаслідок чого постраждало 3 млн. громадян. Чорнобильська аварія в десятки разів збільшила частоту ракових захворінь і хвороб, пов’язаних зі зниженням захисної здатності людського організму.

Чорнобильська катастрофа – це трагічна сторінка в історії нашої країни, яку ми повинні пам’ятати і вшановувати, щоб в майбутньому не повторювати таких помилок, за які заплатить не одне покоління. Саме тому з 19 по 26 квітня в закладах освіти Сокирянської міської ради було проведено в онлайн-режимі інформаційну кампанію #ЧорноБІЛЬ35, з тематичними заходами, які спрямовані на поширення знань про Чорнобильську катастрофу. У рамках зазначеної інформаційної кампанії було проведено: тематичні години спілкування, бесіди, виховні години, тематичні виставки художньої та історичної літератури, експозиції з архівних фото- і художніх матеріалів, виставки малюнків, засідання круглого столу, перегляд відеофільмів.

 Під час проведення заходів щодо Чорнобильської трагедії педагоги зазначили, що це - не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків. Ризикуючи своїм життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу і подальшого розповсюдження радіації.

У під час проведення уроків вчителі зосереджували увагу на фактичному матеріалі щодо екологічних проблем і наслідків для здоров’я сучасного покоління.

Також 26 квітня був проведений Єдиний перший урок в онлайн-режимі  «ЧорноБіль35 – трагедія поколінь» у всіх закладах Сокирянської ТГ.

Словосполучення «атомна станція» викликає у суспільства асоціації з аварією, що втрутилася в наше життя в одну хвилину і продовжує нас супроводжувати досі. Минуло 35 років з дня тієї страшної катастрофи, яка забрала життя  багатьох людей, а вплив цієї аварії відчувається досі.

 Сьогодні 35-ті роковини Чорнобильської катастрофи, і ми хочемо висловити низький уклін всім, хто боровся зі страшною бідою. Пам'ять про  подвиг людей, котрі брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, не згасне у віках і збережеться в серцях народу. Дякуємо вам за відвагу і  мужність.


 


 


 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень