A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області

На базі Селищанського НВК проведено районне методичне об’єднання вчителів 1-х класів

Дата: 15.03.2019 14:10
Кількість переглядів: 52

Гра по-новому, навчання по - іншому в освітньому просторі початкової школи - першочергове завдання для вчителів, які набиратимуть 1-й клас у 2018-2019 н.р. 

14 березня  вчителі початкових класів мали можливість відвідати Селищанський навчально-виховний комплекс, на базі якого відбулося районне методичне об'єднання вчителів перших класів, яке відкрила методист РМК відділу освіти, молоді та спорту РДА Дідик Ірина Анатоліївна.

       Уже на порозі гостей привітно зустріли директор  Бурдейний Олег Олександрович та заступник директора з навчально-виховної роботи Селищанського НВК Колібаба Оксана Володимирівна, які провели екскурсію світлими коридорами та просторими класними кімнатами нової сучасної школи.

Олег Олександрович зазначив, що нова українська школа – це ключова реформа Міністерства освіти і науки України, яка орієнтована на запровадження нового змісту сучасної освіти, що передбачає переорієнтацію навчання із засвоєння величезної суми знань  та їх застосовування на практиці. Основні засади реформи шкільної освіти викладено в Концепції Нової української школи.

Нова українська школа - це школа, в якій панують співпраця та взаєморозуміння між усіма учасниками освітнього процесу, школа, де прислухаються до думки кожного учня, вчать критично мислити та бути відповідальними громадянами. Це безпечне місце для дитини, де створено атмосферу довіри і взаємоповаги, де немає насильства та дискримінації.

Ідеї нової української школи  майстерно втілює  у життя творчий і талановитий учитель початкових класів Поронник Антоніна Іванівна. Вона невтомно працює за новою методикою, захопила ідеями новизни і своїх колег у школі. Під час проведення методичного об'єднання вчителів 1-го класу вона провела показовий урок з інтегрованого курсу «Я досліджую світ» на тему «Гарний настрій – запорука здоров'я». Першокласники запросили гостей на «ранкову зустріч». Це одна із форм роботи за новою методикою, де вчителька презентувала, як слід спілкуватися з дітьми, навчати їх бути спостережливими, відкритими та небайдужими.  Ці маленькі школярики вже навчилися висловлювати власну думку,  домовлятися з однокласниками, працювати в парах, групах. З гарним настроєм вони розпочинають кожний день, тому  є активними на всіх етапах  уроку, вміють вибрати правильну позицію стосовно поставленого запитання, дотримуватися її, застосовують набуті знання на практиці, шляхом спроб і помилок успішно виконують усі завдання. Були використані різноманітні інноваційні методи та прийоми роботи, а саме: «Мікрофон», «Крісло автора», «Коло ідей», метод «Займи позицію», гра «Опиши своє щастя», інтерактивна вправа «Я – кухар», вправа мотиваційного характеру «Ти – молодець». У кінці уроку проведено формувальне оцінювання, де першокласники отримали стимулюючі оцінки-наліпки. Упродовж усього уроку панувала доброзичлива атмосфера, гарний настрій, завдяки чому учні в класі відчувають себе важливими. Присутні вчителі зазначили, що урок підготовлено і проведено на високому методичному рівні.

Мета методичного об'єднання -  сприяти інформаційній і методичній підготовці вчителів до утілення реформаторських ідей Міністерства освіти і науки України, організувати роботу над розв’язанням  низки проблем, а саме: як перетворити традиційне навчання у процес розвитку особистості дитини; як перейти від формату відтворювання отриманої інформації до опанування компетентностей, що стануть у нагоді для прийняття рішень у повсякденному житті; як навчити школярів самостійно аналізувати інформацію, критично мислити, адаптуватися до змін, співпрацювати в команді, успішно вирішувати життєві проблеми.

Тому після уроку повинна бути цікава перерва, яку у формі екскурсії  для всіх присутніх учителів  і учнів 1 класу провели учні 4 класу, обігравши новостворене середовище коридору початкових класів. А це і є одна з ідей Нової української школи: старші учні повинні навчати молодших.

Змістовною та цікавою  була виставка «Галерея майстринь», де представлялися роботи вишивальниць, зокрема, вчителів Селищанського НВК  Кривчанської Антоніни Василівни та Поронник Антоніни Іванівни.

         Далі, згідно плану роботи районного методичного об'єднання, вчителям  району було запропоновано  переглянути виховний захід «Права дитини ти вивчай, про своє здоров'я дбай», підготовлений Поронник Антоніною Іванівною, Мельник Галиною Іванівною, на якому в ігровій формі учні 1-4 класів обговорювали права дітей,  презентуючи свої таланти: співали, танцювали, читали напам'ять гуморески.

Психологічний тренінг «Як підняти самооцінку?» провела практичний психолог Селищанського НВК Якубенко Наталія Віталіївна, яка у формі цікавих вправ зуміла заінтригувати вчителів і сфокусувати їх на розвитку власних сильних сторін.

          Продовженням методичного об’єднання був круглий стіл, під час якого Нікуліца Галина Василівна, вчитель 1-го класу ОНЗ «Романковецька гімназія» імені К.Ф. Поповича провела майстер-клас «Методика компетентнісного навчання «Шість цеглинок» в освітньому просторі НУШ»; Нігалатій Світлана Петрівна, вчитель 1-го класу Білоусівського НВК презентувала виступ «Формування творчих та пізнавальних здібностей учнів з використанням технології розвитку критичного мислення»; Ряба Людмила Михайлівна,  вчитель 1-го класу Лопатівського НВК, поділилася досвітом роботи «Методики і стратегії НУШ на уроках «Я досліджую світ».

         Під час обговорення всі присутні з приємністю відзначили, що учні першого класу Селищанського НВК  захоплено  працювали в групах, виконували різноманітні вправи за методикою «Шість цеглинок», а саме: вправи з математики, читання, з розвитку мовлення.  Після рефлексії учні отримали заохочувальні призи.

       Важливою допомогою для роботи вчителя є сучасні мультимедійні засоби  та дидактичні матеріали. За такої кількості наочності  кожен сантиметр класної кімнати задіяний. Тут є осередок  усамітнення, відпочинку, живої природи, а також для творчої самостійної роботи. Учні Нової української школи вільні, впевнені,  щасливі та щирі.

      Усі вчителі початкових класів Селищанського НВК прагнуть працювати по-новому та мають багато цікавих ідей,  втілених в життя за Концепцією НУШ.  

         Ірина Анатоліївна Дідик, методист РМК відділу освіти, молоді та спорту РДА, під час методичного об'єднання запропонувала вчителям району обмінятися джерелами інформації та адресами веб-сайтів, де можна знайти цікавий матеріал для роботи з першокласниками за допомогою мультимедійних засобів. Це стало можливим і легко доступним видом діяльності на уроці, оскільки у кожного з них є сьогодні ноутбуки, мультимедійні дошки, екрани.

Підсумовуючи роботу методичного об'єднання, методист РМК відділу освіти, молоді та спорту відзначила, що в Селищанському НВК створене справді сприятливе середовище для навчання дітей, особливо в початковій школі, бо тут спрацювали такі основні чинники: турбота та професіоналізм адміністрації,  матеріально-технічна база та готовність педагогів на цьому етапі надавати якісні освітні послуги.

По завершенню методичного об'єднання розглянуто проект рекомендацій та прийнято відповідні рішення.

Василь Сухомлинський говорив: «Далеко не кожен стане вченим, письменником, артистом.  Далеко  не кожному судилося винайти порох або велосипед, але майстром своєї справи має стати кожен».  Тож побажаю нашим педагогам ,  керівникам та учасникам методичного об'єднання  нових знахідок  та досягнень у підвищенні свого фахового рівня. Впевнена, що знання й практичні навички,  отримані педагогами під час методичного об'єднання учителів початкових класів,  стануть їм у нагоді в подальшій педагогічній діяльності.

Дідик Ірина Анатоліївна,

методист РМК відділу освіти, молоді та спорту РДА

Фотозвіт РМО 1 класів в Селищанському НВК

  

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень