A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області

Повінь-2019

Дата: 07.06.2019 11:15
Кількість переглядів: 2

Сокирянське  районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області у зв’язку із ускладненням погодних умов та зливами, з метою недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації внаслідок надзвичайних ситуацій, викликаних повенями  надає рекомендації  щодо уникнення гострих кишкових інфекційних хвороб серед населення Сокирянського району, пов’язаних з водним фактором, передачі збудника інфекції та потерпілих внаслідок повені.

У разі загрози стихійного лиха, пов’язаного із шкідливою дією вод, органи виконавчої влади, місцевого самоврядування із залученням підприємств, установ, організацій в тому числі Сокирянське  районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, Сокирянський районний відділ лабораторних досліджень ДУ «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України», Сокирянське КГП  «Профдезінфекція»  зобов’язані вжити невідкладних заходів щодо запобігання цьому лихові, а в разі його настання  негайної ліквідації його наслідків відповідно до законодавства України (Водний кодекс, ст. 108).

         Захист систем водопостачання у надзвичайних ситуаціях повинен базуватися на виконанні організаційних, інженерно-технічних, санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів  на підтоплених територіях.

В умовах повені та паводків можливі підтоплення помешкань, сільскогосподарських угідь, гноєсховищ, сміттєзвалищ, інших потенційно небезпечних об’єктів. У зв’язку з цим зростає ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб, харчових отруєнь. Щоб вберегтися від небезпечних наслідків рекомендуємо дотримуватись наступних правил:

- не слід використовувати для питних потреб воду з відкритих водойм, а також підтоплених або невідомих криниць, каптажів, інших джерел, які можуть бути забруднені хвороботворними мікроорганізмами, зокрема збудниками туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб та ін. У випадку підтоплення, забруднення джерел водопостачання, звертайтесь до органів місцевого самоврядування щодо забезпечення Вас питною водою гарантованої якості з альтернативних джерел. Адже відповідно до статті 18 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» органи місцевого самоврядування зобов’язані забезпечити жителів міст та інших населених пунктів питною водою, кількість та якість якої повинні відповідати вимогам санітарних норм. Також, для питних потреб можна використовувати фасовану питну воду;

- не вживайте продукти, які були підтоплені водою під час повені, з пошкодженою упаковкою тощо;

- для харчування використовуйте тільки продукти гарантованої якості. Обов’язково дотримуйтесь технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, яєць тощо. Не готуйте страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддайте термічній обробці. При споживанні овочів та фруктів добре промийте їх питною водою, а при споживанні дітьми – обдайте окропом;

- обов’язково дотримуйтесь правил особистої гігієни та слідкуйте щоб їх дотримувались діти.

При  появі ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників і т.д.) терміново звертайтесь за медичною допомогою, не займайтесь самолікуванням!


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень