A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області

З 1 вересня 2020 року усі заклади дошкільної освіти Сокирянського району, після шестимісячного карантину через COVID-19, відновили свою роботу

Дата: 09.09.2020 09:37
Кількість переглядів: 5

1 вересня 2020 року під чистим блакитним небом і теплим ласкавим сонечком після довгої перерви, пов’язаної з карантином, заклади дошкільної освіти Сокирянського району зустрічали своїх вихованців. Звісно ж, за умови дотримання цілої низки посилених протиепідемічних заходів, адже мова йде, в першу чергу, про здоров’я малюків. Дітей вихователі зустрічали на вулиці, всім вимірювали температуру. У карантинних умовах для малюків мало що змінилося, лише незвичний вигляд вихователів, бо вони в масках та рукавичках. 

Слід зазначити, що всі 19 дошкільних установ району пристосовуються до карантинних реалій. Заклади відкрито з дотриманням умов роботи під час карантину. Це чіткі правила  прийому дітей (температурний скринінг на вході до закладу та протягом дня), прибирання території, обмеження відвідування приміщень садочків (батьки до приміщень ЗДО не допускаються), забезпечення дезінфікуючими засобами, відповідний температурний режим і режим харчування, тощо.

За кошти відділу освіти Сокирянської РДА  адміністраціями закладів закуплені безконтактні термометри, засоби індивідуального захисту, антисептики.

На вході до закладів дошкільної освіти облаштовані розмітки, аби батьки з дітьми тримали безпечну дистанцію під час «передачі» дитини до закладу. Адже прии?ом вихователів здіи?снюватиметься на територіі? перед входом у садок.

Окрім того, відповідно до рекомендаціи? МОЗ Украі?ни, створено максимальну дистанцію в групах та під час харчування, зокрема, за столом сидітиме лише одна дитина, ліжечка та шафи розміщенні згідно рекомендованоі? дистанціі?.

На підлозі – жодних килимів, в групі – м’яких іграшок, також заборонено приносити іграшки з дому. Біля рукомии?ників – однаразові рушники. Антисептичні засоби та ємності для утилізаціі? масок – вгорі, аби діти їх не дістали.

На даний час дошкільні заклади у своїй роботі неухильно керуються постановою Кабінету Міністрів України від 22.07.2020  № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19», постанови Головного державного санітарного лікаря України від 22.08.2020 № 50 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», протокольних рішень Державної комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 19.08.2020 № 23 та від 20.08.2020 № 24 «Про встановлення рівнів епідемічної небезпеки поширення COVID-19», протокольного рішення позачергового засідання Державної комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 27.08.2020 № 26, рішення позачергового засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 22.08.2020 № 50, наказу Департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації від 28.08.2020 № 249 «Про організацію роботи закладів освіти у 2020/2021 навчальному році на період карантину у зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)». З метою відновлення  роботи  всі заклади дошкільної освіти району належно підготовлені до роботи в умовах послаблення карантину: адаптовано режим роботи закладів освіти з урахуванням мінімізації контактування між собою учасників освітнього процесу; встановлено заборону перебування у закладах освіти сторонніх осіб; передбачено регулярне (часте) миття рук з рідким милом, обробку рук спиртовмісними антисептиками не рідше, ніж один раз на 2 години та після відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, обслуговування; заборонено  сухе прибирання, використання багаторазових рушників, м’яких іграшок та килимів з довгим ворсом; забезпечено умови для максимального перебування дітей на свіжому повітрі; внесено доповнення  до інструкцій з ОП та посадових інструкцій працівників, проведено позаплановий інструктаж для всіх працівників закладу освіти та здобувачів освіти щодо дотримання санітарних та протиепідемічних заходів; забезпечено щоденний безконтактний температурний скринінг  працівників та діток, масковий режим; облаштовано, згідно вимог, місця для обробки рук та розміщення контейнерів для використаних засобів індивідуального захисту при вході в заклад, використаних паперових серветок  в окремі урни з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами в групових осередках, на харчоблоці, у пральні; організовано централізований збір використаних ЗІЗ, паперових серветок в окремі контейнери, регулярну дезінфекцію килимків при вході у всі корпуси закладів; при вході до закладів зроблене спеціальне маркування для дотримання соціальної дистанції.

Дітям у садочку не потрібно носити маски. А ось педагоги та помічники вихователя зобов’язані працювати в закладі в масках. Освітній процес буде організовано так, аби вихованці більше часу проводили на свіжому повітрі (якщо погодні умови сприятимуть цьому). Також буде налагоджено часте провітрювання приміщень, а всі поверхні в групах будуть протиратися дезінфектором. І, звісно ж, увага вихователів буде прикута до того, аби дітки проводили, за необхідності, гігієнічні процедури (після прогулянки, перед вживанням їжі і т.д.).  У решті – заняття, розвиваючі ігри, режим харчування та інше – буде без змін. 

Наше головне завдання – дотриматися рекомендацій уряду та убезпечити дітей, що ми й намагатимемося робити якомога ефективніше.

Всі ми, все суспільство вчиться виживати у непростій ситуації, яка склалася з коронавірусною інфекцією. Життя продовжується. Наша безпека – гарант нашого здоров’я.

Сподіваємося на порозуміння та підтримку батьківської громадськості.

А отже, усі ЗДО Сокирянського району швидко та якісно впоралися зі своїм першочерговим завданням: забезпечити не лише комфортне, а й безпечне перебування малюків у закладах. І найкращим підтвердженням цьому є щасливі посмішки дітей, які так раді знову зустрітися зі своїми товаришами та улюбленими вихователями.

Була виконана величезна робота, зроблено можливе і неможливе, щоб дошкільні заклади відкрилися  і відновили прийом вихованців з дотриманням усіх вимог і протиепідемічних норм. 

 

Ірина ДІДИК,

методист РМК ВО РДА



« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень