A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області

«У кожній дитині – сонце!»

Дата: 19.06.2019 09:36
Кількість переглядів: 5

«У кожній дитині – сонце!»

Життя і здоров'я – найдорожче, що є у людини, тому підхід до них повинен бути найсерйознішими і ретельно вивчинеми

Г. Малахов

Дошкільна освіта в багаторівневому освітянському просторі України є вихідною ланкою в системі неперервної освіти, у становленні та розвитку особистості. Тому на дошкільний заклад покладається відповідальність за здійснення цілеспрямованого виховання у дітей ціннісного ставлення до власного здоров'я , формування у них адекватної реакції на різноманітні чинники ризику для життя.

Серед актуальних завдань, які вирішує сьогодні дошкільний заклад, чільне місце належить проблемам виховання у дошкільників основ безпеки життєдіяльності. Навчально-виховна робота з дітьми дошкільного віку повинна забезпечити необхідний рівень знань дитини для безпечного перебування в навколишньому середовищі та вироблення в неї елементарних, доступних віку норм поведінки у надзвичайних ситуаціях.

Діти дошкільного віку ще малі і беззахисні, тож їх потрібно оберігати від небезпечних предметів, ситуацій, обов’язково навчити обережності. Розвага, проведена в закладі, налаштувала вихованців, педагогів і батьків на продуктивну роботу під час усього тематичного тижня.

Треба завжди пам’ятати, що дитина – найцінніший, найдорожчий скарб, сенс життя не тільки для кожної окремо взятої родини, а й суспільства загалом. Тому саме збереження здоров’я та захист життя дітей – основне завдання, що стоїть перед нами.

      Кращий спосіб виховати дітей хорошими - це зробити їх щасливими. 
Дитячий садок - місце, де починається соціалізація дитини, її виховання та освіта. Кожен, хто заходить на подвір'я дитячої установи «Пролісок» Білоусівського навчально-виховного комплексу, пересвідчується в тому, що тут працюють  люди, які люблять свою роботу і віддають їй багато сил, любові  та енергії.  Кожен може побачити і оцінити працю всього колективу, його згуртованість та відданість своїй справі, вихователів,   без яких неможливо уявити дитинство кожного малюка села.

Завдання колективу дитячого садочка - створити маленькій
людині всі умови для радісного, повноцінного розвитку.

      Тут діти не лише весело проводять час, але й отримують перші життєві навички, пізнають світ через гру, розвивають свої творчі здібності, стають здоровими і міцними духом, знаходять перших друзів.

      Дитячий садок – це невтомна й самобутня країна малечі. Це той світ, у якому дитина живе в найважливіший період свого розвитку. І від того, як їй тут живеться, залежить не лише її життя, а й майбутнє  всієї країни.

      Днями колектив дошкільного підрозділу на чолі з директором Білоусівського НВК Гафінчук Альоною Степанівною та заступником директора з дошкільної освіти Савчук Валентиною Іванівною приймав гостей.

      «Теоретичні та методичні засади навчально-виховної роботи з дітьми дошкільного віку щодо питань безпеки життєдіяльності» - такою була тема методичного об'єднання вихователів ЗДО та НВК району. Відкрила районний семінар - практикум  для вихователів  дошкільних установ та дошкільних підрозділів НВК району головний спеціаліст   відділу освіти, молоді та спорту РДА Неміш Ганна Дмитрівна, яка наголосила, що навчально-виховний процес, як і вся діяльність педагога, - це щоденна творчість та знаходження нових методів впливу на сучасну дитину.  Директор НВК Гафінчук Альона Степанівна представила відеопрезентацію села і  навчального закладу. Потім гостей приємно вразила незвичайним дійством «Пісочний кліп» вихователь Шелудченко Тетяна Олександрівна.

      Відповідно до плану проведення методооб'єднання присутні мали змогу відвідати заняття в другій молодшій групі «Сонечко» (вихователі Мартинюк Людмила Степанівна та Шелудченко Тетяна Олександрівна, помічник вихователя Дорофей Людмила Михайлівна). Тема заняття «Наша безпека – в наших руках». Діти ознайомилися з правилами поводження і поведінкою з незнайомими людьми на вулиці та вдома,  що є актуальними  сьогодні.

     «Про безпеку треба дбати – правила запам'ятати» -  такою була наступна тема заняття  в групі «Дзвіночок ихователі  Бунтило Анастасія Вікторівна та Демчакова Валентина Григорівна, помічник вихователя Поліїт Юлія Олегівна). Заняття проводилося у формі гри-розповіді про правила поводження з вогнем. Мета даного заняття - вчити дітей зосереджувати увагу на небезпеці, що криється в предметах домашнього вжитку, які завдають шкоди здоров'ю та життю дитини; бути уважними і розсудливими при виборі місця для гри, розвивати спостережливість, розсудливість, здатність приймати правильні рішення та робити елементарні припущення. Виховувати відповідальність та бажання дотримуватися правил безпеки.                                                                               

      Крім цього, гості мали можливість переглянути виступ-розвагу «Вчимося жити в безпеці», де вихователі разом з дітьми танцювали і співали, уміло розкривали тему.                                                                                                

      Музичний керівник Жіляєва Марія Василівна здійснила музичне оформлення, а цікаві персонажі Незнайко (Савчук Валентина Іванівна), Світлофор (Демчакова Валентина Григорівна) та лікар Комаровська (Парадюк Раїса Василівна), інспектор дорожнього руху (Баранова Вікторія Вікторівна), Бабуся і Дід  (Олійник Лариса Василівна, Парадюк Раїса Василівна), з якими познайомила вихователь Фрицак Альона Радіонівна. Вони навчали дітей як правильно переходити дорогу, лікуватися та поводитися з небезпечними для життя предметами. Педагоги та їх вихованці створили гарний настрій усім присутнім.                       

      Під час ділової гри «Безпечне середовище для дитини», яку провела з учасниками методичного об’єднання Шелудченко Тетяна Олександрівна, вихователь Білоусівського НВК, учасники показали свої знання та навички щодо  надзвичайних ситуацій, які загрожують дітям  та дорослим.

  Відбулося засідання круглого столу «Теоретичні та методичні засади навчально-виховної роботи з дітьми дошкільного віку щодо питань безпеки життєдіяльності» з усіма учасниками методоб’єднання, де вихователь дошкільного підрозділу  Шебутинецького НВК Горшовська Людмила Василівна за допомогою презентації ознайомила учасників семінару із  роботою   свого закладу з даного питання.

Вихователь Романківецького ДНЗ Кремінська Інна Василівна ознайомила присутніх з роботою за курсом «Культура добросусідства» в ДНЗ. За допомогою вправ повідомила важливу інформацію щодо прав людини і дитини та взаємодії вихователів та батьків у контексті означених питань. Марущак Світлана Володимирівна, вихователь Братанівського НВК , поділилася досвідом роботи з питання « Що ми знаємо про безпеку життєдіяльності в дошкільному навчальному закладі».                 

      Учасники методичного об’єднання змогли переконатися , що у Білоусівському дошкільному навчальному закладі приділяють велику увагу вихованню та фізичному розвитку дитини.  Турбота про життя і здоров'я дітей є найважливішою працею вихователів а також всього колективу. Від стану здоров`я, життєрадісності, бадьорості дітей залежить їхнє духовне життя, світогляд, розумовий розвиток, міцність знань і віра у  свої сили. Дирекцією НВК та педагогами колективу для дошкільнят створені всі належні умови для успішного розвитку дитини.   

     На завершення було проведено вправу «Далеке плавання», під час якої педагоги поділилися своїми враженнями від методичного об’єднання та дійшли спільного висновку, що  тільки завдяки високій культурі спілкування педагогів і батьків, доброзичливості, неупередженості у розв’язанні різних проблем можна досягти ефективної взаємодії дошкільного закладу і сім’ї.                                                                                                               

        Як бібліотекар, я часто беру участь у проведенні заходів у дитячому садочку і  можу з упевненістю сказати, що колектив дошкільної установи талановитий, творчий, креативний і дуже гостинний. Для них це не просто робота-це поклик сердець, це життя, це повсякденна турбота про дітей, своїх вихованців. Джерелом натхнення, що живить вихователів, є діти, саме вони надихають колектив на невичерпну енергію, життєлюбність і позитивне мислення.

 

                                                  Надія Маленька,

                                                  завідуюча бібліотекою-філією

                                                  с. Білоусівка

  

  


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень